Twee pastorieën


streep
erfgoedjeVeldhoven heeft twee heel oude (monumentale) pastorieën. Ze staan aan de Dorpstraat en zijn allebei meer dan 200 jaar oud. De ene is in 1770 gebouwd en de andere in 1778.
Op de foto links zien jullie de pastorie van de pastoor, ook wel genoemd de Oude Pastorie en rechts de pastorie van de dominee, genoemd het Domineeshuis.

Oude pastorie 1778. Oude pastorie, 1778. Domineeshuis 1770 Domineeshuis, 1770.

Een pastorie is een woning van een pastoor of een domineeIn de tuin van de pastorie op nr. 93-95, waar de pastoor woonde (de Oude Pastorie), staan verschillende interessante bomen. Het was namelijk de hobby van de pastoor om bijzondere bomen in zijn tuin te planten.
Zo staat er bij de voordeur van deze pastorie nog een rode paardekastanje en achter in de tuin een ginkgo biloba (dit is een prehistorische boomsoort). Deze bomen staan er al meer dan 150 (!) jaar.

In de andere pastorie op nr. 120, waar de dominee woonde (het Domineeshuis), is nu een antiekwinkel.
Het kerkje, dat achter het huis staat, werd gebouwd in 1912; hierin hield de dominee zijn diensten.


In de eeuwen vóórdat deze pastorieŽn gebouwd waren, werden de dorpen in onze streken regelmatig onveilig gemaakt door soldaten van Franse en Spaanse troepen.
Zij vielen de mensen vaak lastig met plunderingen, afpersingen en vernielingen. Het jaar 1708 was een echt rampjaar voor Veldhoven. Franse troepen eisten geld; toen Veldhoven dat niet betaalde, werden huizen in brand gestoken: totaal gingen er 13 in vlammen op (ook de pastorieŽn van de pastoor en de dominee).

De Oude Pastorie heeft een mooie dakkapel; het Domineeshuis heeft weer een heel mooie achterkant. Kijk maar eens naar het rechterplaatje.

Dakkapel Oude Pastorie
Dakkapel Oude Pastorie.
Achterkant van het Domineeshuis
Achterkant van het Domineeshuis.
Terug