erfgoedje

Oorlogsmonumenten



In Veldhoven staan monumentjes, die ons herinneren aan een oorlog.
De laatste oorlog, waar Veldhoven mee te maken had, noemen we de Tweede Wereldoorlog. Die oorlog duurde van 1940 tot 1945, dus jij - en ook jullie ouders - hebben nooit een echte oorlog meegemaakt (waarschijnlijk wél je opa's en oma's).
Een oorlogsmonument, dat jullie zeker wel eens gezien hebben, is het KANON op het marktveld van Zandoerle.


Oorlogskanon op Zandoerle
Oorlogskanon op Zandoerle.


Een andere herinnering aan de oorlog staat in het Borghoutspark te Zeelst. Het is een BORSTBEELD van een bekend persoon uit het verzet, namelijk Johannes Borghouts (zijn vrienden gaven hem de schuilnaam Peter Zuid). Er is ook een straat naar hem genoemd, de Peter Zuidlaan.


Op het kerkhof bij de kerk van Zeelst is een speciaal GRAFVELD met een gedenksteen, waar de mensen begraven liggen, die 17 september 1944 door bommen zijn gedood. Naar deze gebeurtenis is een straat vernoemd, de 17 Septemberstraat.

Borstbeeld Peter Zuid Borstbeeld Peter Zuid.

Grafveld oorlogsslachtoffers op het parochiekerkhof van Zeelst.
Grafveld oorlogsslachtoffers op het parochiekerkhof van Zeelst.


Veldhoven heeft ook een CENTRAAL MONUMENT, waar de slachtoffers van álle oorlogen worden herdacht. Dit staat aan de Kleine Dreef / Klokdijk. Het meest opvallend is het torentje met daarin een luidklok.
Ieder jaar op 4 mei, wanneer men in heel Nederland de doden uit de oorlog herdenkt, vindt voor Veldhoven de plechtigheid hier plaats. Iedereen mag daarbij aanwezig zijn, dus jij ook!!!



Klokkentorentje aan de Kleine Dreef.
Klokkentorentje aan de Kleine Dreef.
Terug