Levend monumentDe Wilheminaboom van Zeelst.
De Wilheminaboom van Zeelst.

Hè, een monument dat levend is ... vreemd, hoe kan dat nu, zul je je afvragen, want bij een monument denk je waarschijnlijk aan een stenen gebouw, zoals een kerk, een kapel, een molen, een boerderij of een bijzonder huis.
Als je een keertje naar de kerk van Zeelst (de Willibrorduskerk) aan de Blaarthemseweg gaat, zie je daar een grote boom staan: ons LEVEND MONUMENT! Het is een LINDEboom, die er niet zomaar gekomen is, nee ... hij is meer dan 100 jaar geleden geplant, toen er iets héél belangrijks gebeurd is, namelijk bij het feest van de kroning van Wilhelmina (de moeder van de moeder - de oma dus - van onze koningin Beatrix) tot koningin van Nederland in 1898.


In Zeelst wilde men een herinnering aan die kroning. Een beeld van steen of brons was te duur en daarom werd er een boom geplant. Bij deze feestelijke gebeurtenis waren alle schoolkinderen, de harmonie en de belangrijkste mensen van Zeelst aanwezig. De boom werd in een kuil gezet, samen met een oorkonde (een officieel verhaal op papier), die men in een buis gestopt had. Daarna mocht de oudste inwoner van Zeelst de kuil dichtmaken.

Als je de boom NU (na meer dan 100 jaar !) bekijkt, zie je dat hij mooi volgroeid is.

Toen het 100 jaar geleden was dat de boom werd geplant (in 1998), hebben de mensen van Zeelst, de harmonie en het gilde deze boom gehuldigd.

erfgoedje Huldiging Wilhelminaboom in 1998
Huldiging Wilhelminaboom in 1998.
Terug