Kleine Monumenten

erfgoedje

H.Hartbeeld voor de kerk van Oerle
H.Hartbeeld voor de kerk van Oerle.

Het zijn vaak grote gebouwen, zoals kerken, fabrieken, molens en huizen,die ons iets vertellen over de geschiedenis van de mensen in Veldhoven, maar ... wist je dat er ook kleine zaken zijn, die iets laten zien over vroeger?

In Veldhoven zijn dat dikwijls 'dingen', die in verband staan met het godsdienstige verleden van de mensen, zoals bijvoorbeeld een H.Hartbeeld in de buurt van een kerkgebouw (er staat er één voor de kerk van Oerle en één bij de kerk van Zeelst), het Mariabeeld in de tuin naast de kerk van Meerveldhoven, het kapelletje aan het marktveld van Zandoerle en de kruisbeelden aan de Dorpstraat en aan de Provincialeweg.


Gevelsteen Heilige Familie bij de kerk van Meerveldhoven. Gevelsteen Heilige Familie bij de kerk van Meerveldhoven. Kapel te Zandoerle. Kapel te Zandoerle.

Andere kleine 'monumenten' en dingen, die je zelf kunt ontdekken en die ook interessant zijn om te bekijken, zijn bijvoorbeeld een raam boven een voordeur (een bovenlicht), een dakkapel, een voorstelling op een platte achtergrond (een reliŽf of plaquette) en een naam of een jaartal op een huis.

Gevelsteen met de heilige Caecilia voor haar orgeltje.
Een gebeeldhouwde gevelsteen, met de H.Caecilia
aan het orgel, te zien in de bibliotheek.

Glas-in-loodraam, voorstellende Jezus als de goede herder.
Glas-in-loodraam, voorstellende Jezus als de goede herder, te zien in het portaal van de Caeciliakerk.

Bovenlicht_Zeelst.
Een bovenlicht met meiboom aan de Blaarthemseweg te Zeelst.


Bovenlicht Dorpstraat Veldhoven.
Bovenlicht aan de Dorpstraat.
Terug