Grafheuvels

Misschien ben je weleens in de kleine buurtschap Toterfout (tussen Zandoerle en Halfmijl) geweest. Heb je daar heuveltjes gezien, waarbij je je hebt afgevraagd: Wat zijn dat voor zandhopen?
Waar komen ze vandaan? Wonen hier misschien kabouters???
Niet gek gedacht hoor, want in veel kabouterverhalen wordt verteld dat er vroeger kabouters in deze 'bergen' woonden!
Nu ga ik je iets verklappen!!!

Het zijn geen gewone heuvels, die je op Toterfout gezien hebt ... nee ... het zijn héééééle belangrijke, namelijk GRAFHEUVELS, die duizenden jaren oud zijn. In veel van die heuvels zijn potten gevonden (ook wel URNEN genoemd), met daarin as van dode mensen en soms ook nog andere voorwerpen, zoals stenen bijlen.

erfgoedje

urn uit een heuvel op Toterfout

Urn uit een grafheuvel op Toterfout.
wegwijzer

Van de grafheuvels tussen Zandoerle en Halfmijl is bewezen dat ze in de prehistorie door mensen gemaakt zijn, dus ... er leefden al duizenden en duizenden jaren geleden mensen in Veldhoven (zelfs al 2000 jaar vóór het begin van onze jaartelling!). Dat is lang geleden, hè?
En ... weet je wat nu zo aardig is? Er zijn in Veldhoven nog veel van deze belangrijke heuvels bewaard gebleven; dus ... mocht je in de bossen van Toterfout en Halfmijl komen ... dan is het zeker de moeite waard de grafheuvels te 'bezoeken' en ... probeer er ook eens de bronzen platen te ontdekken (want ... die staan er niet zomaar!).
Succes met je speurtocht!


Grafheuvels op Toterfout
Grafheuvels op Toterfout.

Middeleeuws aardewerk, gevonden in de Polkestraat.
Middeleeuws aardewerk, gevonden in de Polkestraat.
Bronzen speerpunten.
Bronzen speerpunten.
Vuurstenen bijl.
Vuurstenen bijl.
Terug