Caeciliakerk


Is het je weleens opgevallen dat er meestal midden in een dorp een kerk staat? Zo'n stenen gebouw is vaak ook het oudste in die plaats.

Een kerk wordt - zoals een huis - 'ontworpen' door een architect. Dat is iemand, die op zijn kantoor een tekening maakt van hoe het gebouw er later 'in het echt' uit komt te zien. Een goed voorbeeld van een fraai ontworpen kerk is de Caeciliakerk aan de Dorpstraat, die getekend is door Wolter te Riele uit Deventer. Deze architect heeft meer dan 60 (!) nieuwe kerken ontworpen.

Als je vóór de Caeciliakerk staat (bij de trappen), zie je een betonnen blok met een bronzen plaat, waarop de plattegrond van deze en van de vorige kerk te zien is. Hierop valt nog meer te ontdekken over de geschiedenis van deze kerk (bijvoorbeeld dat de kerk nú groter is dan toen zij werd gebouwd). Ook in de bestrating van het plein rechts naast de kerk is te zien waar de vorige kerk heeft gestaan. Het meest opvallend aan de kerk is dat deze laag en breed is. De bouwstenen van de muren hebben een gelige kleur en ze zijn gebakken uit Veldhovense klei.

Caeciliakerk in Veldhoven dorp
Bronzen plaat met plattegrond van de Caeciliakerk.
Bronzen plaat met plattegrond van de Caeciliakerk.

Ga je de kerk binnen, dan is goed te zien dat het gebouw laag en breed is. Zie je ook de bogen (in het plafond), die de dunne (!) pilaren steunen? Dit is een fraai en gedurfd staaltje van bouwkunst!

Er hangen 14 schilderijen aan de zijmuren. Hierop staat het verhaal over het lijden van Jezus afgebeeld. Loop er gerust eens langs om 'dit alles' goed te bekijken. Vóór in de kerk zie je (hoog boven het altaar) een groot kruisbeeld, dat ook in de vorige kerken van Veldhoven gehangen heeft. Dit kruisbeeld is minstens 500 jaar oud. De kerk heeft ook mooie kleurige glas-in-loodramen; deze 'vertellen' een verhaal uit de bijbel.

Achter in de kerk (op de rand van het balkon) staan 4 engelenbeelden; deze zijn ook door de architect ontworpen.erfgoedje

Over iedere kerk is wel iets bijzonders te vertellen, bijvoorbeeld: in de (Lambertus-) kerk van Meerveldhoven (Kapelstraat-zuid) staat een boom met tussen de takken een bekend beeldje van Onze-Lieve-Vrouw en de (Willibrordus-)kerk van Zeelst (Blaarthemseweg) is de oudste kerk van Veldhoven (uit 1873).Terug