erfgoedje

Boerderijen
Een boerderij is een woonhuis voor de boer en zijn gezin, met stallen en schuren, alles onder één dak. Vroeger woonden en werkten de meeste mensen van Veldhoven in zo'n boerderij. Tegenwoordig zie je niet veel boerderijen meer. Er zijn er namelijk veel afgebroken; de overgebleven boerderijen zijn meestal verbouwd en worden veelal bewoond door 'niet-boeren' (burgers).
Bijna alle boerderijen in Veldhoven noemen we LANGGEVELBOERDERIJEN, dat wil zeggen dat deze boerderijen langs de straatzijde een lange gevel hebben, waarin zich naast het woongedeelte de stallen en schuren bevinden. In die lange gevel zit een hoge, dubbele deur (om er gemakkelijk met een kar, volgeladen met hooi, binnen te kunnen rijden).

boerderij de Berkter Hoef, Vilderstraat 1.
Boerderij de Berkter Hoef, Vilderstraat 1.


In Veldhoven staan ook nog boerderijen, die er anders uitzien (met een andere bouwstijl). Een van de bekendste is 't Oude Slot: een boerderij in de vorm van een U. Dit gebouw is nu in gebruik als museum.

Wist je dat veel boeren met hun bedrijf gestopt zijn, omdat hun grond nodig was voor woonhuizen, kantoren, fabrieken en wegen?

Wist je dat er op het gehucht Zandoerle een aantal boerderijen rond een plein staan?
Als je daar eens een kijkje gaat nemen, krijg je een indruk hoe een dorp er heel vroeger uitzag.

Wist je dat 2003 het jaar van de boerderij was?

Boerderij 't Oude Slot, Hemelrijken 6.
Boerderij 't Oude Slot, Hemelrijken 6.


Boerderij, Kleine Vliet 4
Boerderij, Kleine Vliet 4.


Boerderij de Berkter Hoef, Vilderstraat 1.
Boerderij de Berkter Hoef, Vilderstraat 1.
Boerderij, Zandoerle 17
Boerderij, Zandoerle 17.
Terug