Informatiebulletin
no. 63/I-net 51  <februari 2024>
versie
Internet


Informatiebulletin
In februari 2000 maakte SHEV de omslag naar digitale informatieverstrekking. Er werd een eigen website gebouwd met knoppen die het zoeken naar bepaalde onderwerpen vergemakkelijkten.
Jo Groffie en Hans Brave werden onze webmasters en wisten deze klus te klaren. En met succes!
Volgende stap werd het digitaal beschikbaar stellen van de papieren versie van het Informatiebulletin. Intussen is de 50ste digitale aflevering gepasseerd! Met dank aan onze trouwe websitebezoekers die ons stimuleren door te gaan.

Molenberg en De Oude Kerkhof opgeknapt

Buitenplaats Molenberg
Buitenplaats Molenberg, waar eertijds de standerdmolen
van Oerle heeft gestaan. (foto: Jacq. Bijnen, SHEV)
Het cultuurhistorisch landschapselement de Molenberg, gelegen in de Molenvelden aan de Banstraat, is door de buitendienst van de gemeente Veldhoven grondig onder handen genomen en mooi opgeknapt. Het verharde deel, dat aangeeft waar de Oerlese windmolen van 1462 tot 1914 heeft gestaan, is ontdaan van de wilde begroeiing, en de kruipalen zijn opgefrist en hebben hun 'witte koppen' terug.
Ook het parkje De Oude Kerkhof aan de Ceciliastraat in d´Ekker met zijn historische karakteristiek is grondig opgeknapt.
Het is alleszins de moeite waard om deze plekken op te zoeken en de historie ervan te beleven.

Excursie- en bindingsdag

Op 17 november 2023 hebben de secties literatuur en ICT het interactief bezoekerscentrum TABLOO in het Belgische Dessel bezocht. Er werd kennis gemaakt met activiteiten rondom radioactiviteit, beheer van radioactief afval en onderzoek naar nucleaire toepassingen.

Een logo voor Buurtgroep 't Stoom

beeldhouwwerk KI station Oerle In juni 1987 heeft minister van Landbouw en Visserij, Ir. G. Braks, bij de toegang van het KI station aan de Sint Janstraat in Oerle een beeldhouwwerk onthuld, voorstellende drie stierkalfjes (voor de fokrichtingen: vlees-, melk- en vlees-melk). Het kunstwerk werd vervaardigd door beeldhouwer Joop Utens uit Echt (Lmb.).
Eind negentiger jaren van de vorige eeuw is de vestiging Oerle gesloten. Inmiddels is er een nieuwe woonwijk gerealiseerd. Op enkele straatnamen na is er niets over dat herinnert aan de activiteiten van destijds. Het beeldhouwwerk is indertijd overgebracht naar het Nationaal Veeteelt Museum te Beers, dat intussen opgehouden is te bestaan.
Werkend vanuit haar doelstelling heeft de Stichting Historisch Erfgoed Veldhoven (SHEV) zich opgeworpen om het beeldhouwwerk op zijn oorspronkelijke locatie terug te krijgen als zichtbare uiting van het verleden van de rijke coöperatieve zuivel- en veegeschiedenis van het dorp Oerle. Buurtgroep 't Stoom wil de band met de historie van de locatie in herinnering houden door de afbeelding van het beeldhouwwerk te gebruiken als logo op haar briefpapier.
PS Er zijn pogingen in behandeling om het beeldhouwwerk terug te krijgen naar Oerle.




Vervolg op:
Een merkwaardige eigendomsoverdracht van het Zandoerlese volkskapelletje


door Jacq. Bijnen

tekening mariakapel Zandoerle Het Mariakapelletje aan het marktveld van Zandoerle is altijd eigendom geweest van de gezamenlijke inwoners van Zandoerle. Zij hebben dit gebedshuisje in 1817 eigenhandig opgebouwd ter vervanging van een eerder in 1768 gekocht gebouwtje.
Deze eeuwenoude, devotionele-volkse buurtkapel, met erf en erbij behorend perceel, blijkt plotseling een nieuwe eigenaar te hebben 'gekregen', namelijk de nieuwe Veldhovense parochie Christus Koning.

Een samenvatting hoe deze verandering van eigendom verlopen is.

Toen de r.-k. Veldhovense parochies op 15 augustus 2013 fuseerden tot de nieuwe parochie Christus Koning, werd er een notariële akte gemaakt met daarin een opsomming van alle bij de fusie samengevoegde kadastrale eigendommen. Geheel ten onrechte, en buiten medeweten van de rechtmatige eigenaren, is destijds ook de Zandoerlese kapel met bijbehorende percelen in deze notariële akte opgenomen, met als gevolg dat de Zandoerlenaren hierdoor hun eigendommen hebben verloren.
Uiteraard had de notaris bij de tenaamstelling kunnen (en moeten) vaststellen dat 'de Roomsche gemeente van Zand Oerle' eigenaar is van de kapel, en niet de parochie Sint Jan de Doper Oerle, laat staan de huidige toeschrijving aan de parochie Christus Koning Veldhoven.
Om hun eigendom te herkrijgen hebben de Zandoerlenaren actie ondernomen en deze zaak onder de aandacht gebracht van de betreffende notaris, mr. H.J.A.M. van Kruijsdijk, en hem is verzocht deze aangelegenheid opnieuw te bekijken en uiteraard het eigendom te herstellen.
Daar de medewerking van de notaris moeizaam verloopt en het parochiebestuur Christus Koning persisteert in de mening dat zij eigenaar van de Zandoerlese goederen is (omdat 'deze immers notarieel op haar naam zijn gezet'), is intussen de KNB (Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie) verzocht in deze zaak te bemiddelen. Omdat ook dit tot heden niet geleid heeft tot herstel van het eigendom, is een gang naar de civiele rechter ingezet. Tot zover de stand van zaken.

geschreven koopacte uit 1768

Links de koopakte
uit 1768, genomen
uit het Oud Rechter-
lijk Archief Oerle-
Meerveldhoven, R 281,
fol. 31-31vo.
Rechts de getypte versie.

getypte versie van koopacte uit 1768

Wordt vervolgd.



terug Terug